Juridische kopstukken storten zich op procesfinanciering

november 2015

Door redactie Mr. – Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in Mr. op 6 november 2015

De markt voor procesfinanciering lijkt in Nederland echt van de grond te komen nu een aantal juridische kopstukken de krachten bundelen in Redbreast. Redbreast financiert en beheert gerechtelijke procedures en arbitrages met een belang van minimaal €5 miljoen in Nederland en het buitenland. Het bedrijf neemt de volledige kosten en het beheer van complexe juridische procedures over tegen een resultaatsafhankelijke beloning.

De oprichters van Redbreast zijn afkomstig van gerenommeerde advocatenkantoren. Het bestuur bestaat uit Sijmen de Ranitz, Ilan Spinath en Rein Philips. De Ranitz is adviseur van advocatenkantoor RESOR en het IMF en was daarvoor partner bij De Brauw. Ilan Spinath is als oprichter en partner verbonden aan het adviesbureau Spinath & Wakkie,. Rein Philips is de managing director van Redbreast en afkomstig van RESOR.

Ook de Investment Committee kent grote namen uit de juridische wereld. Het gaat om Toon Huydecoper, oud- partner van de De Brauw en voormalig advocaat-generaal bij de Hoge Raad, prof. Bas Kortmann, hoogleraar burgerlijk recht en oud-rector magnificus van de Radboud Universiteit Nijmegen en Jan Peeters, arbiter en oud-rechter van de Rechtbank Amsterdam.

Redbreast Associates N.V. heeft op donderdag 5 november 2015 haar kantoor geopend aan de Amsterdamse Zuidas. Het bedrijf financiert en beheert gerechtelijke procedures en arbitrages met een belang van minimaal 5 miljoen euro in Nederland en het buitenland, waarbij de focus ligt op Europa. Redbreast richt zich op het hogere segment van de zakelijke markt en verleent diensten aan bedrijven, curatoren, financiële instellingen en overheden. Redbreast zal geen massaschades of consumentenclaims financieren.

Bij Redbreast kunnen cliënten de realisatie van claims uit handen geven tegen een volledig resultaatafhankelijke vergoeding. Daarnaast is het model aantrekkelijk voor advocatenkantoren omdat het hen in staat stelt procedures in behandeling te nemen die anders niet te financieren zouden zijn.

Nederlandse investeerders fungeren als kapitaalverschaffers. Procesfinanciering door derden (third party litigation funding) is in de jaren ’90 van de vorige eeuw ontstaan in Australië en van daaruit begonnen aan een opmars in de Angelsaksische wereld. Ook in Nederland raakt de constructie meer in zwang. In oktober haalde procesfinancierder Liesker  Legal 600.000 euro op door crowdfunding.

Gerelatereerde publicaties